Vrouwelijk talent aan de top

Afgelopen zaterdag kopte het FD met een quote van Robert de Boeck, oprichter van een Nederlands Private Equity Fonds: “Ik vind diversiteit niet belangrijk, het gaat mij om kwaliteit.” Dit doet mij denken aan demissionair premier Rutte die in 2017 sprak over het gebrek aan vrouwen in zijn kabinet: “Ik had er graag meer willen hebben. Maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen.”

Het artikel volgt op de resultaten van een FD-onderzoek naar diversiteit bij Nederlandse private-equityfirma’s. Uit onderzoek blijkt dat de sector nauwelijks vrouwen heeft. Bovendien loopt Nederland wat betreft diversiteit ver achter op de grote firma’s die wereldwijd actief zijn. Grote pensioenfondsen zijn ontstemd en het ABP laat zelfs weten dat als de PE-fondsen onvoldoende divers zijn en er niet voldoende voor openstaan om dit te verbeteren, zij er niet meer zullen beleggen.

Zolang mannen aan de top stelselmatig blijven doen alsof het geringe aantal vrouwen in de top, het probleem van de vrouwen zelf is, zal er weinig veranderen. De tijd vraagt om meer bewustwording en het veranderen van sociale structuren om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te krijgen.

Uit vele onderzoeken blijkt dat diversiteit hand in hand gaat met inclusiviteit. Inclusiviteit zorgt voor doorstroming naar en behoud van vrouwelijk talent aan de top. Inclusiviteit dus. Voor diversiteit aan de top. Maar vanzelf gaat dat niet.

Hoe kan je met elkaar werken aan een inclusieve werkomgeving? Bijvoorbeeld d.m.v. mentorprogramma’s, bewustwordingstrainingen, streefcijfers, quota voor vrouwelijke sollicitanten en promoties, vacatures gericht aan vrouwen, gratis kinderopvang, flexibele werkuren en het bespreekbaar maken van thema’s als ‘moederschap’ in je organisatie.

Elke verandering vraagt zelfreflectie, aandacht en tijd. Vingerwijzen heeft geen zin. Het gesprek aangaan met iedereen in jouw organisatie wel. Een eerlijk gesprek over gedeelde normen en waarden en afspraken wat het betekent om respectvol met elkaar om te gaan. Een dappere conversatie voeren kan iedereen leren als je het maar wil. Diversiteit is niet “woke”, maar noodzaak.